Verenstaal

Verenstaal is een term die vrijwel iedereen kent. Slechts enkelen weten echter over andere mogelijke toepassingen van verenstaal. Waar deze staalsoort voor kan worden gebruikt, wat de speciale eigenschappen zijn en welke normen van toepassing zijn op verenstaal, vindt u in dit artikel.

Wat is verenstaal

Het is belangrijk om te weten dat het typische kenmerk van alle verenstaal een hogere sterkte is. Dit is wat veerstaal onderscheidt van andere staalsoorten.

kracht in fysieke zin

Fysiek is de sterkte en doorslagspanning, kan worden onderverdeeld in verschillende soorten sterkte:

 • treksterkte
 • druksterkte
 • druksterkte
 • buigsterkte
 • torsiesterkte (weerstand tegen verdraaiing) en
 • afschuifsterkte

verdeeld, afhankelijk van het type belasting handelt. Het is ook mogelijk om te onderscheiden of het een statische of een dynamische belasting betreft. In het geval van verenstaal hebben niet alle gebieden hoge sterkte-waarden, maar alleen met betrekking tot de zogenaamde opbrengstverhouding (de verhouding tussen de vloeigrens en de treksterkte). In alle andere gebieden kan verenstaal wellicht lagere waarden hebben, afhankelijk van de legering.

vergelijking van de opbrengstverhoudingen verenstaal bijvoorbeeld, heeft een elasticiteitsgrens van ongeveer 1150 N / mm en een treksterkte 1300-1600 N / mm. Als men dit vergelijkt met constructiestaal of wapeningsstaal, zijn zijn waarden aanzienlijk lager - zelfs de vloeigrens voor wapeningsstaven is doorgaans slechts 500 N / mm².

In de praktijk betekent dit eenvoudig dat u verenstaal ver naar voren kunt trekken totdat het breekt of permanent van vorm verandert.

Andere belangrijke eigenschappen van verenstaal

Verenstaal kan altijd worden gebruikt als het gaat om de hoogst mogelijke slijtvastheid en stijfheid in staal. Veerstaal wordt vaak gebruikt als een messenstaal vanwege zijn speciale eigenschappen. Bovenal zijn gevechtsklare bokszwaarden vaak gemaakt van verenstaal.

De reden hiervoor is de meestal lage marginale carburatie van verenstaal. De buitenste laag is daardoor zachter. Voor verenstaal wordt een dergelijke randafwerking altijd zorgvuldig vermeden, omdat dit de veereigenschappen en de sterkte van het staal bij het maken van veren negatief zou beïnvloeden.

Typische legeringselementen van verenstaal

Belangrijke elementen in de legering omvatten silicium

 • mangaan chroommolybdeen

vanadium veerstalen worden derhalve (afhankelijk van het chroomgehalte) meest corrosiebestendig hoog. Af en toe worden corrosiebestendige verenstaalsoorten ook gemengd met nikkel. De vaak daaropvolgende spanningsontlasting zorgt voor een verdere verbetering van de eigenschappen.

Verenbandstaal

Verenstaal wordt vaak koudgewalst als veerbandstaal. Als alternatief kan een warmtebehandeling plaatsvinden. De met warmte behandelde verenstaal hier hebben een sterkte (treksterkte) van slechts ongeveer 500-640 N / mm, koudverstevigde staal / mm een ​​treksterkte van 1,100 N meeste tijd. In individuele gevallen kan het zelfs gaan tot 1.900 N / mm² voor deze staalsoorten.

normen voor verenstaal

voor de lente staal, zijn er een aantal normen die worden gebruikt om deze:

 • EN 10151
 • EN 10089
 • EN 10132
 • EN 10092-2
 • DIN EN 10270
Tips & Tricks verenstaal is ook verkrijgbaar in het voorjaar van staaldraad, voor die op zijn beurt zijn eigen normen en voorschriften heeft.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter